Značajna financijska sredstva za razminiranje šuma i šumskih zemljišta

Slika /arhiva/iz_medija/Mine-640x427.jpg

Trenutno otvoreno sedam postupaka javne nabave za razminiranje 3.3 km² šumskih površina. 

Temeljem Sporazuma o financiranju poslova razminiranja šuma i šumskih zemljišta sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) od ukupnih sredstava naknade za općekorisnu funkciju šuma (OKFŠ) čak 30% se raspoređuje za razminiranje šuma i šumskog zemljišta.

Obzirom na okolnost da se preostali minski sumnjivi prostor Republike Hrvatske u najvećem dijelu odnosi na šumsko područje, navedena je suradnja Ministarstva poljoprivrede i HCR-a vrlo značajna, kao i iz razloga stabilnosti navedenog izvora financiranja poslova razminiranja.

Prema prijedlogu Plana protuminskog djelovanja za 2018. godinu u Državnom proračunu, ali na posebnom kontu Ministarstva poljoprivrede, iz sredstva naknade za korištenje OKFŠ-a, planirano je 40 milijuna kuna za razminiranje šuma i šumskog zemljišta. No, sukladno aktualnim pokazateljima prikupljena sredstva iz navedenog izvora dostići će iznos od oko 50 milijuna kuna za razminiranje.

Hrvatski centar za razminiranje već pokrenuo je sedam otvorenih postupaka javne nabave za razminiranje 3,3 četvorna kilometra šumskih površina za sredstva OKFŠ-a planirane vrijednosti 44,5 milijuna kuna, a tijekom sljedećeg tjedna objavit će se poziv na nadmetanje za dodatnih sedam predmeta nabave tlocrtne površine cca. 2,7 četvornih kilometara.


(Preuzeto sa: https://www.hcr.hr

Pisane vijesti