Zapaljivo oružje u Siriji

Slika /arhiva/iz_medija/zap.jpg

Sirijski režim treba što prije ratificirati Protokol III.

U novom izvješću Human Rigts Watch (HRW) upozorava na ponovno pojačano korištenje zapaljivog oružja u ratu u Siriji od strane sirijskog režima i njegovih saveznica, ponajprije Ruske Federacije. Brojne video snimke i fotografije objavljene na društvenim mrežama neosporno upućuju na korištenje zrakoplovnih zapaljivih bombi ruske (sovjetske) proizvodnje, RBK-500, koje sadrže zapaljivo podstreljivo klase ZAB. Ovo podstreljivo sadrži izuzetno zapaljivu leguru aluminija i željeza (engl. Thermite), koja može intenzivno gorjeti i do 10 minuta nakon zapaljenja. Snage sirijskog režima od 2012. koriste ove i druge vrste zapaljivih bombi ruske (sovjetske) proizvodnje, pri čemu iste nisu zabranjene međunarodnim instrumentima. Međutim, korištenje zapaljivog oružja regulirano je Protokolom III Konvencije o određenom konvencionalnom oružju (CCW), pri čemu navedeni Protokol III zabranjuje uporabu zrakoplovnih zapaljivih bombi u naseljenim mjestima, odnosno u situacijama u kojima postoji povećana koncentracija civilnog stanovništva. Sirija nije ratificirala Protokol III dok je Rusija potpisnica istoga.  

Ranije su objavljene i video snimke koje prikazuju ruske zrakoplove u sirijskoj vojnoj bazi Hmejmim opremljene zapaljivim bombama RBK-500, dok je evidentan porast korištenja navedenog oružja od kada je Rusija započela zajedničke vojne operacije sa sirijskim režimom u rujnu 2015.

Kao snažna podržavateljica multilateralne diplomacije i međunarodnoga humanitarnog prava, Hrvatska već duže vrijeme podržava i zagovara potrebu otvaranja razgovora o osnaženju Protokola III, posebno imajući u vidu činjenicu učestalog korištenja istog u ratu u Siriji, ali i u nekim drugim recentnim oružanim sukobima (npr. Ukrajina). Iako se CCW često hvali kao mehanizam koji uspješno pomiruje legitimne obrambene interese država i humanitarne potrebe, čini se kako argumentacija da je jedini problem u vezi Protokola III "neprikladna uporaba zapaljivog oružja" jednostavno nije dovoljno opravdanje za stradavanja u Siriji.

U tom smislu, Hrvatska poziva Siriju da pristupi Protokolu III, a sve zaraćene strane da poštuju i dosljedno primjenjuju odredbe međunarodnoga prava.
 

Pisane vijesti