"Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“

Slika /arhiva/iz_medija/IMG_20170704_110449.jpg

33.8 milijuna kuna za razminiranje iz fondova Europske unije.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Hrvatski centar za razminiranje 22. i 28. studenog 2016. godine potpisali su dva Ugovora o bespovratnim sredstvima u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu.

Ovim projektom u Sisačko - moslavačkoj županiji će se razminirati ukupno 3.867.463 četvorna metra minski sumnjivog područja. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 4.567.059 eura. 

Europska unija financirala je projekt s 3.882.000 eura, a ostatak od 685.059 eura financira Republika Hrvatska sredstvima iz Državnog proračuna. 

Projekt obuhvaća dva zasebna projekta razminiranja na području Sisačko - moslavačke županije kojima će se razminirati šumske površine i putovi uz državnu granicu, a realizacija će doprinijeti stvaranju preduvjeta za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice s Bosnom i Hercegovinom, povećati sigurnost djelatnika granične policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te omogućiti učinkovito funkcioniranje relevantnih službi na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom. 

Od 1998. godine do danas Europska unija je kroz različite pretpristupne programe i programe financirala proces protuminsko djelovanje i razminiranje u Republici Hrvatskoj s više od 96 milijuna eura, a to financiranje nastavit će se i dalje kroz europske strukturne i investicijske fondove.

Apsorpcija sredstava iz fondova EU posebno je velika na području protuminskog djelovanja, pri čemu se od 2015. bilježi kontinuirani pozitivni trend porasta udjela europskih sredstava u odnosu na sredstva za razminiranja osigurana u Državnom proračunu. U 2017. taj udio iznosi visokih 63% čime se osigurava maksimalna iskoristivost kapaciteta te ujedno oslobađaju sredstva u nacionalnom proračunu koja se mogu namijeniti za druge razvojne projekte.

Realizacijom projekata razminiranja za koje danas obilježavamo uvodnu konferenciju uklonit će se 22 minska polja, a razminiranje će obavljati 26 hrvatskih tvrtki koje će u vršnim danima angažirati oko 200 pirotehničara.

Uvodnu konferenciju svojom su nazočnošću uveličali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Ivo Žinić, župan Sisačko – moslavačke županije, Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor, načelnik PU Sisačko-Moslavačke Marko Rašić, v.d. ravnatelja HCR-a Ante Brkljačić, predstavnici medija i ostali uzvanici.


(Preuzeto sa: www.hcr.hr)

Pisane vijesti