Pad ulaganja u proizvodnju kazetnog streljiva

Slika /arhiva/iz_medija/cm-front-cover_1.png

Financijska kretanja pokazuju da globalna zabrana kazetnog streljiva itekako daje rezultate. 

Nizozemska humanitarna organizacija PAX objavila je svoje redovno godišnje izvješće "The Worldwide Investments in Cluster Munitions" čiji je glavni i najvažniji zaključak da se trend pada financijskih ulaganja u proizvodnju kazetnog streljiva nastavlja, što je iznimno dobra vijest. 

Ako se usporede izvješća za 2017. i 2018. godinu, riječ je o padu sa 31 milijarde na 9 milijardi američkih dolara, što je smanjenje od 70%. Najveće zasluge za ovako drastičan pad imaju dvije kompanije iz SAD - Textron i Orbital ATK - koje su zaustavile proizvodnju i isporuku ovog oružja, pri čemu je Orbital povodom svoje odluke izdao priopćenje za javnost u kojem stoji da "kazetnom streljivom nije mjesto u arsenalima modernih oružanih snaga". 

Među ostalim glavnim naglascima u ovogodišnjem izvješću je sljedeće: identificirano je sedam proizvođača u četiri države, što uključuje tri nove kompanije; značajno je smanjen broj financijskih institucija koje ulažu u proizvodnju kazetnog streljiva (sa 166 u 2017. na 88 u 2018.); 110 financijskih institucija uvelo je zabranu investiranja u prozivodnju kazetnog streljiva, dok je broj država koje su u svoja nacionalna zakonodavstva ugradila zabranu ulaganja u proizvodnju kazetnog streljiva porastao sa 38 na 46. 

Navedeno izvješće izlazi već devet godina s osnovnim ciljem istraživanja proizvodnje kazetnog streljiva na globalnoj razini, investicijama u takve kompanije od strane financijskih institucija i država te poglavito naporima privatnih tvrtki, civilnog društva i vlada da se takve transakcije obeshrabre odnosno svedu na najmanju moguću mjeru. 
 

Pisane vijesti