Bembo i prijatelji posjetili OŠ Komarevo

Slika /arhiva/iz_medija/bembo pravi.JPG

Sustavna edukacija o minskoj opasnosti spašava živote. 

24. listopada 2018. u OŠ „Komarevo“ u Gornjem Komarevu (Sisačko-moslavačka županija) održana je predstava "Bembo i prijatelji protiv mina" na kojoj je sudjelovalo stotinjak djece nižih razreda, višega vrtićkog uzrasta Dječjeg vrtića „Sisak Novi“ te štićenici Centra za rehabilitaciju Komarevo.

Riječ je o inovativnoj predstavi koja se izvodi već niz godina s ciljem edukacije djece o sigurnom ponašanju u blizini minski sumnjivog područja odnosno prilikom pronalaska minskoeksplozivnih ili neeksplodiranih ubojnih sredstava. Predstavu je kreirao multimedijalni umjetnik Željko Zorica kao edukacijsko-zabavni kolaž glazbenih, pantomimskih, plesnih i glumačkih točaka kroz koje se djeca educiraju o pravilnom ponašanju kod nailaska na eksplozivne ostatke rata. Glavne uloge u predstavi tumače renomirani hrvatski glazbeno-scenski umjetnici Kristijan Ugrina i Ivanka Mazurkijević. 

Ured za razminiranje u svojstvu koordinatora edukativnih aktivnosti o minskoj opasnosti za školu je organizirao navedenu predstavu nakon koje je djelatnica Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) održala edukaciju o minskoj opasnosti za školsku djecu i njihove goste. Predstavi su nazočili Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda i Gordana Vasić, ravnateljica OŠ Komarevo, koji su izrazili zadovoljstvo reakcijama djece na predstavu. Ravnatelj Debač u ovoj je prigodi posebno istaknuo činjenicu da su upravo edukacije i informiranje o minskoj opasnosti koje se sustavno i kontinuirano provode uvelike doprinijele tome da od 2004. godine u Hrvatskoj nije bilo stradavanja djece od mina i eksplozivnih ostataka rata. 

Pisane vijesti