8. sastanak država stranaka Konvencije o kazetnom streljivu

Slika /arhiva/iz_medija/43680712415_c97220eb3d_o.jpg

Konvencija trenutno ima 105 država stranaka. 

8. sastanak država stranaka CCM održan je od 3. do 5. rujna 2018. u Ženevi, uz sudjelovanje RH koju je predvodio Ured za razminiranje. Kao bivša predsjedavajuća, Hrvatska je izabrana za jednu od potpredsjednica 8. sastanka.
 
U plenarnom dijelu Hrvatska je imala izjave o sljedećim temama - uklanjanje ostataka kazetnog streljiva i edukacija; suradnja i pomoć; pomoć osobama stradalima od kazetnog streljiva; univerzalizacija; usklađenost s normom Konvencije. Ovakvim intenzivnim angažmanom zadržali smo dugogodišnji imidž države koja u pravilu ima najviše sadržajnih intervencija na sastancima Konvencije, što se itekako pozitivno percipira među državama i organizacijama budući da se hrvatsko mišljenje i stav o svim krucijalnim pitanjima Konvencije traže i uvažavaju.
 
S Mozambikom smo predstavili godišnje izvješće kao tematski koordinatori za uništavanje zaliha kazetnog streljiva čime smo ujedno završili dvogodišnji mandat koordinatora, a naše mjesto preuzela je Austrija. Hrvatski je mandat bio više nego uspješan, o čemu svjedoči podatak da su čak tri države stranke završile uništile svoje zalihe kazetnog streljiva (Hrvatska, Španjolska i Kuba) dok je Italija uništila sve streljivo koje prema članku 3. CCM države mogu zadržati za obuku i testiranje.

Zaključno, za predsjedavajuću 9. sastanka CCM izabrana je Šri Lanka dok će 2. preglednom konferencijom CCM 2020. predsjedavati Švicarska. Također, tijekom 8MSP pristigle su dvije ratifikacije (Namibija i Gambija) tako da Konvencija trenutno ima 105 država stranaka.
 

Pisane vijesti