25 godina borbe za sigurniji svijet

Slika /arhiva/iz_medija/icb018_25th-anniversary-logo-fin.jpg

Međunarodna kampanja za zabranu mina proslavila 25. rođendan.

Međunarodna kampanja za zabranu mina (International Campaign to Ban Landmines – ICBL), krovna međunarodna nevladina organizacija koja se bori protiv korištenja protupješačkih mina, u 2017. proslavlja dva velika jubileja – 25. godina od osnivanja i 20. godina od dobivanja Nobelove nagrade za mir.
 
ICBL je 1992. pokrenula poznata mirovna aktivistica Jody Williams s ciljem podizanja svijesti svjetske javnosti o problemu protupješačkih mina. Posebnost pristupa je bila u tome što je ICBL uključio osobe stradale od mina da svojim osobnim svjedočanstvima, kao i svjedočanstvima lokalnih zajednica ugroženih minskom kontaminacijom, ukazuju na potpunu neprihvatljivost korištenja protupješačkih mina i prijetnju koju predstavljaju za ljude još dugo nakon korištenja tijekom oružanog sukoba.
 
Od svog osnutka, ICBL je njegovao otvoren i konkretan pristup problemu mina, čime je pridobio i vlade istomislećih zemalja da se priključe globalnom pokretu protiv mina. Takav pristup rezultirao je i najvećim uspjehom u povijesti humanitarnog razoružanja – Ottawskom konvencijom, koja je donijela potpunu zabranu protupješačkih mina, a što je kasnije dodatno podcrtano 2008. Konvencijom o kazetnom streljivu, koja ja nastala primjenom istovjetnog „recepta“ suradnje vlada i civilnog društva.
 
Ovaj globalni međunarodni pokret, kojem je dodatan vjetar u leđa pružio i snažan angažman svjetskih uglednika, ponajprije Diane, princeze od Walesa, za svoj je rad nagrađen i Nobelovom nagradom za mir 1997., koju su primili zajedno sa Jody Williams.
 
 

Pisane vijesti