Međunarodna konferencija u povodu 20. obljetnice stupanja na snagu Ottawske konvencije

Slika /arhiva/iz_medija/sk svi konf.jpg

Ured za razminiranje, RACVIAC - Središte za sigurnosnu suradnju i Veleposlanstvo Kanade u RH organiziraju međunarodnu konferenciju posvećenu 20. godišnjici Ottawske konvencije.

Konferencija pod nazivom "Conference on the 20th Anniversary of the Anti-Personnel Mine Ban Convention: From the Ottawa Process Toward a Mine Free World" održat će se 17. i 18. listopada 2017. godine u Zagrebu odnosno u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, u skladu s tradicijom organizacije međunarodnih stručnih skupova koje već godinama priređuju Ured za razminiranje i RACVIAC, kojima se ove godine aktivnim doprinosom pridružilo Veleposlanstvo Kanade u RH, organizatori nastoje osigurati da se teorijski dio konferencije obogati stručnim dijelom, odnosno posjetom nekom od radilišta razminiranja u Hrvatskoj. Ove godine planiran je obilazak terena u okolici Sunje pri čemu će sudionici konferencije također posjetiti spomen-obilježje u petrinjskom naselju Mošćenica koje je podignuto u sjećanje na 12 mještana stradalih od mina.

Kao poseban gost konferencije najavljen je dr.sc. LLoyd Axworthy, bivši ministar vanjskih poslova Kanade i jedna od najzaslužnijih osoba za nastanak Ottawske konvencije, koji je za svoju predanost humanitarnim nastojanjima bio nagrađen i nominacijom za Nobelovu nagradu za mir 1997. godine. Osim njega, svoje viđenje nastanka Ottawske konvencije sudionicima će približiti predstavnici Međunarodne kampanje za zabranu mina (ICBL) i Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), jedinih nevladinih organizacija koje se izrijekom spominju u preambuli Konvencije. Također, o suradnji istomislećih vlada i nevladinih udruga u stvaranju Konvencije govorit će predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Austrije, trenutno predsjedavajuće Konvencijom.

Juan Carlos Ruan, direktor Jedinice za podršku provedbe iz Ženeve predstavit će aktualne trendove u implementaciji odredbi Konvencije dok će posebno važan segment pružanja pomoći osobama stradalima od mina u Hrvatskoj iz perspektive civilnog društva predstaviti članovi udruge MineAid.

Nadalje, planove za budućnost i realnost ostvarenja političkog cilja - svijeta bez mina do 2025. - komentirat će vodeći svjetski operatori za protuminsko djelovanje: Norveška narodna pomoć (NPA) i HALO Trust te Sabina Beber Boštjančič, v.d. ravnateljica ITF Enhancing Human Security iz Ljubljane.

Među posebno zanimljivim temama ističe se povezanost Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals) i protuminskog djelovanja u izgradnji sigurnijeg svijeta, pri čemu će svježe izvješće o ovoj temi predstaviti ravnatelj Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje (GICHD) Stefano Toscano.

Dokumenti