Vijeće sigurnosti usvojilo prvu rezoluciju o protuminskom djelovanju

Slika /arhiva/iz_medija/DEHqZAzWAAAxhCP.jpg

UN već dva desetljeća predvodi napore za svijet bez mina.

Vijeće sigurnosti UN-a je nakon rasprave o protuminskom djelovanju i uklanjanju opasnosti od eksplozivnih ostataka rata usvojilo prvu ikad rezoluciju o protuminskom djelovanju u kojoj se upozorava na ozbiljne i dugoročne posljedice korištenja protupješačkih mina, improviziranih eksplozivnih naprava te eksplozivnih ostataka rata uopće. Pritom se naglašava pozitivan doprinos protuminskog djelovanja održivom miru i stabilnosti. Rezolucija 2365 tako "poziva zaraćene strane da odmah i u potpunosti prekinu nediskriminatorno korištenje eksplozivnih naprava koje predstavljaju kršenje međunarodnoga humanitarnog prava" i koje predstavljaju opasnost za civile, napose djecu, kao i za izbjeglice i povratnike te pripadnike mirovnih snaga, humanitarne djelatnike, policijsko i drugo osoblje.

15 članica VS-a rezoluciju koju je predložila Bolivija usvojilo je jednoglasno, naglasivši važnost uključivanja protuminskog djelovanja u ranoj fazi planiranja mirovnih misija i posebnih političkih misija, kao i u humanitarnim odgovorima na krize. Vijeće je također pozvalo međunarodnu zajednicu na pružanje pomoći, skrbi, rehabilitacije te socioekonomske reintegracije osoba stradalih od mina i osoba s invaliditetom općenito.

Zaključno, od glavnog tajnika UN-a zahtjeva se pružanje pravodobnih i konretnih informacija o opasnostima koje prijete od protupješačkih mina, improviziranih eksplozivnih naprava te eksplozivnih ostataka rata kao i informacije o naporima koje UN poduzima za suzbijanje ovih prijetnji prilikom izvješćivanja o mirovnim misijama i humanitarnim odzivima.

 

Pisane vijesti