Usvojena Rezolucija o provedbi Konvencije o kazetnom streljivu (CCM)

Slika /arhiva/iz_medija/KS za rezoluciju.jpg

Globalnu normu zabrane ovog oružja ne mogu ignorirati niti države koje su izvan Konvencije. 

Prvi odbor (razoružanje i međunarodna sigurnost) Opće skupštine Ujedinjenih naroda na svom je redovnom godišnjem zasjedanju u New Yorku 6. studenoga 2018. godine usvojio tekst Rezolucije o provedbi Konvencije o kazetnom streljivu (A/C.1/73/L.39). Sljedeći korak je donošenje Rezolucije tijekom 73. zasjedanja Opće skupštine u studenom 2018. 

Predmetna Rezolucija usvojena je sa 139 glasova "za", 1 "protiv" i 39 "suzdržan". Jedina država koja je glasovala protiv Rezolucije je Zimbabve, isto kao i prošle godine, dok je Ruska Federacija ove godine ostala suzdržana (prošle godine glasovala je protiv).

Tekstom se pozivaju sve države koje još nisu pristupile Konvenciji ili ju ratificirale da to učine čim prije, dok se države stranke ohrabruje da u svojim bilateralnim, regionalnim ili multilateralnim kontaktima promiču normu Konvencije i njenu univerzalizaciju. 

Republika Hrvatska uobičajeno je ko-sponzorirala Rezoluciju budući da Konvencija o kazetnom streljivu utjelovljuje koncept humanitarnog razoružanja i kao takva značajno pridonosi miru, stabilnosti i sigurnosti na globalnoj razini. 

 

Pisane vijesti