Ukrajinsko izaslanstvo posjetilo Ured za razminiranje

Slika /arhiva/iz_medija/IMG_20180129_150523.jpg

Hrvatska želi stečeno iskustvo staviti na raspolaganje svim zemljama s minskim problemom. 

Ured za razminiranje primio je danas u službeni posjet izaslanstvo Ukrajine koje se sastoji od parlamentarnih zastupnika, predstavnika državnih institucija, predstavnika država donatora te predstavnika Misije OESS-a u Ukrajini, koja je i organizirala ovaj posjet. Naime, Ukrajina je trenutno u procesu izrade zakona koji će regulirati protuminsko djelovanje, a budući da Hrvatska ima jedan od kvalitetnijih sustava, ovim posjetom i razgovorima s relevantnim dionicima žele prikupiti iskustva i naučene lekcije koje bi potom mogli primijeniti u izgradnji nacionalnih kapaciteta. Procijenjeno je da bi za Ukrajinu najbolji primjer bila RH zbog usporedivosti problema (situacija u Ukrajni podsjeća na situaciju u Hrvatskoj prije dvadesetak godina) i ugleda hrvatskog sustava u međunarodnoj protuminskoj zajednici. 

Domaćin ukrajinskom izaslanstvu u Banskim dvorima, v.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Hrvoje Debač, gostima je prezentirao aktivnosti, zadaće i postignuća Ureda za razminiranje kao središnjega nacionalnog tijela za koordinaciju protuminskog djelovanja. Posebno je naglašena važnost korištenja strukturnih fondova EU u financiranju razminiranja RH, ispunjavanje i provedba obveza koje je Hrvatska preuzela kao članica humanitarno-sigurnosnih režima u razoružanju, napori za stvaranje učinkovitijeg i racionalnijeg sustava protuminskog djelovanja, osnaživanje sustava pomoći osobama stradalima od mina te informiranje javnosti o minskom problemu i iskustvo u prikupljanju sredstava za financiranje različitih sastavnica protuminskog djelovanja.   

Voditelj izaslanstva, zastupnik stranke "Narodni front" Andrej Teteruk, ujedno i voditelj radne skupine za izradu zakona o protuminskom djelovanju, izrazio je zahvalnost na prijemu te razmjeni iskustava i stavova. Ocijenio je kako će Ukrajini ekspertiza Ureda za razminiranje biti itekako korisna u naporima za stvaranjem učinkovitog sustava protuminskog djelovanja. 

Ukrajinsko izaslanstvo, osim zastupnika različitih političkih opcija u parlamentu, čine i predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva privremeno okupiranih područja i prognanika, Ministarstva vanjskih poslova, Agencije za krizne situacije, a prate ih predstavnici veleposlanstava Velike Britanije i SAD-a u Kijevu, Ženevskoga međunarodnog centra za humanitarno razminiranje te Misije OESS-a u Kijevu. 

Osim Ureda za razminiranje, gosti iz Ukrajine posjetit će Hrvatski sabor, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, Hrvatski centar za razminiranje (HCR), Upravno vijeće HCR-a, HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 
 

Pisane vijesti