Stanovništvo Jemena stradava od kazetnog streljiva

Slika /arhiva/iz_medija/saudi-led-coalition-used-brazilian-manufactured-cluster-bombs-in-yemen-amnesty-1489052820-1242.jpg

Hrvatska osuđuje svaku uporabu ovoga nehumanog oružja.

Amnesty International (AI) u svom najnovijem izvješću od 9. ožujka 2017. precizno dokumentira nastavak korištenja kazetnog streljiva u Jemenu od strane koalicije zaljevskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom. Konkretan slučaj odnosi se na veljaču 2017. kada je kazetnim streljivom brazilske proizvodnje napadnuta rezidencijalna četvrt u Saadi, pri čemu je stradalo dvoje civila. To je treći dokumentirani slučaj uporabe brazilskoga kazetnog streljiva od početka rata u Jemenu u ožujku 2015., pri čemu su AI i Human Rights Watch (HRW) zabilježili i korištenje kazetnih bombi proizvedenih u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Brazil je značajan proizvođač i izvoznik kazetnog streljiva, a i sam posjeduje zalihe tog oružja. Rakete „Astros II“ s kazetnim punjenjem, koje su korištene u Jemenu, proizvodi kompanija Avibrás Indústria Aeroespacial SA, a posjeduju ih Saudijska Arabija i Bahrein.

Organizacije civilnog društva, poglavito krovna međunarodna Kampanja protiv kazetnog streljiva (CMC), u više su navrata pozivale Brazil na prestanak proizvodnje te izvoza kazetnog streljiva.

Republika Hrvatska osuđuje svako korištenje kazetnog streljiva i opetovano poziva na hitni prestanak te prakse budući da to oružje izaziva neproporcionalno stradavanje civila i vojnika prilikom samog korištenja, ali i još dugo nakon završetka ratnih operacija jer ostavlja veliki broj neaktiviranog podstreljiva.
 

Pisane vijesti