Radionica o provedbi obveze uklanjanja kazetnog streljiva u Sarajevu

Slika /arhiva/iz_medija/IMG_20171109_090857.jpg

Hrvatska planira u 2018. godini postati zemlja bez kazetnog streljiva.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 8. do 10. studenoga 2017. godine, u organizaciji Kraljevine Nizozemske i Kraljevine Norveške, kao tematskih koordinatora za čišćenje kazetnog streljiva u Konvenciji o kazetnom streljivu (CCM), održana je "Regionalna stručna radionica za zemlje jugoistočne Europe o implementaciji članka 4. CCM".

Radionica je okupila dvadesetak stručnjaka na području protuminskog djelovanja iz RH, BiH, Crne Gore te Kosova kao i predstavnike relevantnih međunarodnih organizacija i institucija na tom području - Norveška narodna pomoć, HALO Trust, Ženevski međunarodni centar za humanitarno razminiranje te Jedinica za podršku provedbe CCM iz Ženeve. Radionici su također nazočili predstavnici veleposlanstava-donatora za humanitarno razminiranje u BiH - Sjedinjene Američke Države, SR Njemačka, Norveška, Nizozemska i Švicarska - kao i predstavnica misije NATO-a u toj zemlji.

Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno v.d. ravnateljem Ureda za razminiranje Hrvojem Debačem, u kojem je bio i v.d. pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Tomislav Ban, predstavilo je metodologiju čišćenja kazetnog streljiva u RH kao i planove za njegovo potpuno uklanjanje u 2018. godini čime ćemo značajno prije roka ispuniti jednu od najvažnijih obveza koje proizlaze iz Konvencije o kazetnom streljivu.

Osim prezentiranja aktualne situacije u provedbi preuzetih obveza, iz koje je više nego razvidna liderska pozicija Hrvatske u ovom dijelu Europe, hrvatski su predstavnici održali niz susreta i razgovora s međunarodnim partnerima te dogovorili daljnje korake usmjerene razvijanju suradnje u protuminskom djelovanju.

 

Pisane vijesti