Prvi odbor UN-a usvojio niz rezolucija o konvencionalnom naoružanju

Slika /arhiva/iz_medija/1stCom2018.jpg

Zajedničkim naporima do sigurnijeg i mirnijeg svijeta. 

Prvi odbor (razoružanje i međunarodna sigurnost) Opće skupštine Ujedinjenih naroda na svom je redovnom godišnjem zasjedanju u New Yorku (listopad/studeni 2018.) usvojio niz rezolucija koje se tiču konvencionalnog naoružanja, kontrole oružja i razoružanja. Tekstovi rezolucija bit će potom upućeni Općoj skupštini UN-a na donošenje tijekom redovnog zasjedanja u studenom 2018. 

Rezolucija o Sporazumu o trgovini oružjem (A/C.1/73/L.8/Rev.1), koja poziva na nastavak univerzalizacije Sporazuma, usvojena je sa 151 glasom "za" i 30 "suzdržano" te nijedan "protiv". Tekst također apelira na punu i učinkovitu implementaciju Sporazuma i usklađenost sa svim njegovim odredbama, a u cilju izgradnje mira, sigurnosti i stabilnosti na međunarodnoj i regionalnoj razini. Inače, Sporazum o trgovini oružjem do sada je ratificiralo 99 država. Republika Hrvatska ko-sponzorirala je predmetnu Rezoluciju. 

Bez glasovanja usvojene su: Rezolucija o mjerama izgradnje povjerenja na području konvencionalnog naoružanja (A/C.1/73/L.29); Rezolucija o pomoći državama u suzbijanju ilegalne trgovine malim i lakim oružjem i njihovom prikupljanju (A/C.1/73/L.32); Rezolucija o suzbijanju prijetnje koju predstavljaju improvizirane eksplozivne naprave (A/C.1/73/L.60); Rezolucija o Konvenciji o određenom konvencionalnom oružju (A/C.1/73/L.67). Republika Hrvatska ko-sponzorirala je sve navedene rezolucije.  

U izdvojenom nastupu Belgija je najavila da će podržati Rezoluciju o korištenju naoružanja i streljiva koji sadrže osiromašeni uran (A/C.1/73/L.12). Belgija je naime 2007. godine, prva na svijetu, donijela zakon koji regulira uporabu osiromašenog urana.  

Pisane vijesti