Prije 20 godina otvorena za potpis Ottawska konvencija

Slika /arhiva/iz_medija/20171201_mine_ban.png

Prilika za sve države da potvrde svoju predanost svijetu bez mina.

Hrvatska se 3. i 4. prosinca 2017. pridružila međunarodnoj zajednici u obilježavanju 20 godina od otvaranja za potpis Konvencije o zabrani uporabe protupješačkih mina, poznatije kao Ottawska konvencija, jedne od najvažnijih humanitarno-sigurnosnih konvencija koja je prije dvadeset godina temeljito promijenila način na koji razumijevamo humanitarno razoružanje.

Za Hrvatsku, kao zemlju koja uspješno rješava problem minske zagađenosti, Ottawska konvencija od posebne je važnosti, ponajviše zbog svih hrvatskih građana koji su direktno ili indirektno stradali od mina budući da je ova konvencija kao međunarodnopravni instrument prvenstveno i nastala iz želje da se zaštite ljudi od neprihvatjivog učinka protupješačkih mina. U svom humanitarnom cilju Konvencija je uvelike i uspjela budući da je od njenog stupanja na snagu do danas ukupno uništeno više od 50 milijuna mina, a stradalih, kojih je prije dva desetljeća godišnje stradavalo i po desetak tisuća, sada je ipak značajno manje.

Republika Hrvatska ratificirala je Ottawsku konvenciju u svibnju 1998. godine i sukladno njenim odredbama, uništila sve zalihe protupješačkih mina čak i prije isteka propisanog roka, a zadnje zalihe uništene su prije 15 godina u prisustvu međunarodnih promatrača. Hrvatska je zemlja s minskim problemom, ali i zemlja koja je svoju globalnu lidersku poziciju u protuminskom djelovanju i humanitarnom razminiranju dosad višestruko potvrdila. Upravo činjenica da smo, poštujući sve međunarodno prihvaćene norme, samostalno izgradili uspješan protuminski sustav, čini nas relevantnim sugovornikom i partnerom svima koji žele graditi sigurniji i stabilniji svijet.


 

Pisane vijesti