Poziv na osnaživanje međunarodne norme u korištenju zapaljivog streljiva

Slika /arhiva/iz_medija/201803mena_syria_arms_incendiary_weapons.jpg

Civili ne smiju biti kolateralne žrtve nediskriminatornog korištenja konvencionalnih vrsta naoružanja. 

U svom novom izvješću "Mitovi i činjenice o zapaljivom oružju" Human Rights Watch (HRW) donosi pregled uobičajenih zabluda o ovom oružju za koje smatra da su značajno otežale jači angažman međunarodne zajednice po pitanju regulacije korištenja zapaljivog oružja. Naime, riječ je o oružju koje nije u potpunosti zabranjeno već je njegova uporaba regulirana i ograničena Protokolom III Konvencije o određenom konvencionalnom oružju (CCW). Zapaljivo oružje proizvodi vrućinu i plamen uslijed kemijske reakcije zapaljive tvari i kao takvo koristi se za stvaranje dimne zavjese ili signaliziranje. Međutim, problem je što ono prilikom korištenja može prouzročiti teške opekline i ozljede na ljudima odnosno probleme s dišnim sustavom te u konačnici, psihološku traumu žrtve uslijed stradavanja. Također, česti su i slučajevi u kojima korištenje zapaljivog oružja u naseljenim mjestima izaziva velike požare na civilnim objektima i infrastrukturi koja nije primarna meta vojnih ili sigurnosnih operacija. 

HRW stoga upozorava države i vlade da je vrijeme da se očigledni nedostaci Protokola III podvrgnu temeljitoj stručnoj i političko-diplomatskoj raspravi kako bi se dodatno osnažile odredbe o zaštiti civila u slučajevima kada je korištenje zapaljivog oružja dopušteno. Smatraju da je dobra prilika za to već Godišnji sastanak CCW koji se održava od 19. do 23. studenoga 2018. u Ženevi. 

Prema dokumentiranim izvješćima s terena, tijekom 2018. godine oružane snage sirijskog režima, uz potporu svojih ruskih saveznika, najmanje su 30 puta koristile zapaljivo oružje u napadima na ciljeve u šest sirijskih pokrajina, pri čemu je najteži takav napad zabilježen 16. ožujka 2018. kada je u istočnoj Guti poginulo najmanje 60 ljudi, a više od 200 je ozlijeđeno. Sirija nije država stranka Protokola III, ali Ruska Federacija jest. 

Kao snažna podržavateljica multilateralne diplomacije i međunarodnoga humanitarnog prava, Republika Hrvatska već duže vrijeme podržava i zagovara potrebu otvaranja razgovora o osnaženju Protokola III, posebno imajući u vidu činjenicu učestalog korištenja istog u ratu u Siriji, ali i u nekim drugim recentnim oružanim sukobima (npr. Ukrajina). Iako se CCW često hvali kao mehanizam koji uspješno pomiruje legitimne obrambene interese država i humanitarne potrebe, čini se kako argumentacija da je jedini problem u vezi Protokola III "neprikladna uporaba zapaljivog oružja" jednostavno nije dovoljno opravdanje za rašireno stradavanje civilnog stanovništva. 

U tom smislu, Republika Hrvatska poziva Siriju da pristupi Protokolu III, a sve zaraćene strane da poštuju i dosljedno primjenjuju odredbe međunarodnoga humanitarnog prava.

Pisane vijesti