Pobunjenici koriste mine na jugu Tajlanda

Slika /arhiva/iz_medija/tajland-mine.jpg

Korištenje ovoga nehumanog oružja nema opravdanja. 

U svom novom izvješću, Human Rights Watch (HRW) upozorava da su separatistički pobunjenici na jugu Tajlanda počeli koristiti protupješačke mine koje ozbiljno ugrožavaju radnike na tamošnjim plantažama gume i lokalno stanovništvo. HRW tako javlja da su od svibnja do srpnja već trojica radnika ozlijeđena uslijed aktivacije mina tijekom obavljanja redovnih aktivnosti.

Tajland je Ottawsku konvenciju ratificirao 1998. godine, a paravojne oružane skupine također bi trebale poštovati međunarodno pravo koje zabranjuje protupješačke mine kao izrazito nediskriminatorno oružje koje ne razlikuje vojnike i civile. Međunarodno humanitarno pravo, poznato i kao pravo rata, jasno zabranjuje napade na civile ili napade koji ne prave razliku između civila i vojnika.

Ovo nije prvi slučaj da islamistički pobunjenici na jugu Tajlanda koriste mine; već ranije je Landmine Monitor, najvažniji globalni izvor informacija o protuminskom djelovanju, javljao da pobunjenici često posežu za različitim vrstama mina u borbi protiv vladinih snaga, ali i kao sredstvom zastrašivanja lokalnoga budističkog stanovništva za koje smatraju da ne treba živjeti na tom području.

Republika Hrvatska poziva na hitni prekid korištenja mina i uklanjanje onih već postavljenih budući da je to oružje prijetnja još godinama, pa i desetljećima, nakon prvotnog korištenja.

Pisane vijesti