Održani godišnji sastanci Konvencije o određenom konvencionalnom oružju (CCW)

Slika /arhiva/iz_medija/CCW 2017.jpg

CCW je najstarija humanitarno-sigurnosna konvencija.

U Palači Ujedinjenih naroda u Ženevi od 20. do 24. studenoga 2017. održani su redovni godišnji sastanci Konvencije o određenom konvencionalnom oružju (CCW) i njenih Protokola, konkretno Protokola V o eksplozivnim ostacima rata i Izmijenjenog Protokola II o minama, minama iznenađenja i drugim napravama.

Pod predsjedanjem Estonije, u okviru Protokola V, RH je izvijestila o naporima za uklanjanje eksplozivnih ostataka rata (mine, kazetno streljivo i druga neeksplodirana ubojna sredstva) pri čemu smo posebno istaknuli činjenicu da je samo u 2016. godini Protueksplozijska služba MUP-a, u okviru kampanje "Manje oružja, manje tragedija" prikupila oko 20 tona različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava, malog i lakog oružja, streljiva i vatrenog oružja. Također, u 2016. godini, kroz programe edukacije o minskoj opasnosti prošlo je više od 100 tisuća osoba, ponajviše osnovnoškolske djece. U tom smislu, posebno je važno da je u Hrvatskoj zadnje stradavanje djeteta od mine zabilježeno još 2005. godine, dok se zadnje stradavanje civilne osobe u minski sumnjivom prostoru dogodilo 2012. godine. Navedeni podaci jasno govore u prilog činjenici da sinergijska provedba edukacijskih programa i preciznog obilježavanja minski sumnjivih površina, u kombinaciji naravno s humanitarnim razminiranjem, daje najbolje rezultate u prevenciji stradavanja.

Što se tiče pomoći osobama stradalima od mina, naglasili smo kako Hrvatska kao potpisnica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, poduzima sustavne napore u ostvarivanju svih prava stradalih osoba. S posebnom smo pak zahvalnošću i ponosom primili zahvalu iračkog izaslanstva upućenu nevladinoj udruzi "Hrvatska pomaže" koja je ovo ljeto u Novi Vindodolski na odmor i rehabilitaciju dovela 20 iračke djece stradale od mina.

Protokol V CCW, nakon pristupanja Afganistana, trenutno ima 93 države stranke.

Kolumbija je kao predsjedavajuća Izmijenjenim Protokolom II, otvorila konferenciju razmjenom općih stajališta u kojoj smo istaknuli činjenicu da je ovaj Protokol jedini međunarodno obvezujući instrument koji izravno adresira problematiku improviziranih eksplozivnih naprava (IEDs) koje su već neko vrijeme gorući sigurnosni problem za međunarodnu zajednicu. Pritom je RH stava kako su velika većina IEDs zapravo improvizirane protupješačke mine koje se aktiviraju u neposrednoj blizini osobe, što znači da su kao takve zabranjene Ottawskom konvencijom.

NIz važnih pitanja raspravljeno je tijekom Godišnjeg sastanka CCW, kojim je predsjedavala Velika Britanija. CCW trenutno ima 123 države stranke i 5 država potpisnica. Osim nužnosti daljnjeg rada na univerzalizaciji CCW, naglasili smo važnost nastavka pregovora o IEDs, ali i o autonomnim smrtonosnim sustavima naoružanja (Lethal Autonomous Weapons Systems - LAWS), koji su u široj javnosti poznati kao "roboti-ubojice". Hrvatska je naime stava kako je upravo CCW pravi forum za ova i slična pitanja te je podržala rad Skupine vladinih stručnjaka (GGE) o LAWS koji je započeo ove godine. Zbog njihovoga negativnog humanitarnog učinka upozorili smo na potrebu razmatranja implikacija uporabe protuoklopnih mina kao i eksplozivnog oružja u naseljima, poglavito u svjetlu informacije Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) kako godišnje više od 15 milijuna ljudi diljem svijeta trpi zbog oružanih sukoba u urbanim i naseljenim sredinama. Hrvatska je u svom izlaganju također jasno i oštro osudila nastavak korištenja zapaljivog oružja u Siriji koje se, kao takvo, sve više pokazuje kao relikt jednoga prošlog vremena s obzirom na izrazito negativne učinke koje ima na ljude kada se koristi neadekvatno i neproporcionalno. Upravo stoga smo i podržali inicijativu da se ovo pitanje nastavlja razmatrati u okviru CCW i sljedeće godine.

Hrvatsko izaslanstvo, kao i obično, činili su v.d ravnatelj Ureda za razminiranje Hrvoje Debač, kao predstavnik tijela nadležnog za humanitarno-sigurnosne konvencije te predstavnici Stalne misije RH pri Uredu UN-a u Ženevi i Ministarstva obrane.

 

Pisane vijesti