Održana sjednica Znanstvenog vijeća HCR-CTRO

Slika /arhiva/iz_medija/ZV 32.jpg

Hrvatsko znanje i iskustvo u protuminskom djelovanju imaju mjesto u globalnim okvirima. 

U sjedištu HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. u Zagrebu održana je 32. sjednica Znanstvenog vijeća HCR-CTRO-a. Sjednicu je vodio prof.dr.sc. Zvonko Orehovec, predsjednik ZV-a, a članovi su raspravili niz tema i aktivnosti iz bogatoga dnevnog reda. 

Poseban je naglasak stavljen na izvješće o radu i aktivnostima CTRO-a u 2017. godini kao i trenutnim aktivnostima te planovima za budućnost, pri čemu je jednoglasno konstatirano da CTRO doista može i treba biti hrvatski "prozor u svijet" u smislu prezentacije iskustava i naučenih lekcija na području protuminskog djelovanja. Fokus je također bio na značajnim projektima u kojima sudjeluje ZV, poput Biološke metode (pčele) u detekciji eksploziva, financiran od strane NATO-a u sklopu programa Znanost za mir i sigurnost (NATO SPS). Na projektu sudjeluju CTRO kao voditelj projekta, Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Banja Luci i Sveučilište u St. Andrewsu u Velikoj Britaniji. Projekt će trajati tri godine, a cilj mu je razviti inovativne metode i tehnologije za detekciju mina pomoću unapređenja i integracije postojećih tehnika – pčela u kombinaciji sa senzorima para eksploziva i naprednim tehnikama snimanja.

V.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Hrvoje Debač na poziv predsjednika ZV predstavio je članovima koncept i smisao političke obveze "Svijet bez mina do 2025." koju su preuzele sve države stranke Ottawske konvencije na Trećoj preglednoj konferenciji u Maputu 2014. godine. Reperkusije navedene obveze neminovno će se reflektirati i u pripremi zahtjeva za produženje roka razminiranja koji je u tijeku, a o čemu je članove ZV također izvijestio v.d. ravnatelj Debač, naglasivši kako je namjera Ureda za razminiranje osigurati da proces izrade zahtjeva bude otvoren i uključiv te utemeljen na realnom stanju i pokazateljima. 

ZV CTRO-a predstavlja vrijedan skup hrvatskih stručnjaka i praktičara na području protuminskog djelovanja (pa i šire) i kao takvo treba imati značajniju ulogu nego što je to bilo do sada u promišljanju evolucije hrvatskoga protuminskog sustava, nešto na čemu će Ured za razminiranje svakako inzistirati. 
 

Pisane vijesti