Održana 41. sjednica Savjetodavnog odbora ITF-a

Slika /arhiva/iz_medija/IMG_20181113_121800.jpg

Međunarodnom suradnjom do svijeta bez mina. 

U Ljubljani je u utorak, 13. studenoga 2018., održana 41. sjednica Savjetodavnog odbora Međunarodne zaklade za promicanje ljudske sigurnosti (International Trust Fund Enhancing Human Security - ITF) na kojoj je kao predstavnik Republike Hrvatske u tom tijelu sudjelovao Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda. 

Na sjednici je predstavljeno polugodišnje izvješće o radu ITF-a, iz kojeg izdvajamo informaciju da je za aktivnosti zbrinjavanja viškova naoružanja i modernizaciju skladišta streljiva ITF Hrvatskoj (MUP-u i MORH-u) donirao 1.34 milijuna američkih dolara u 2018. godini. Inače, od 2013. do 2017. godine ITF je ukupno uložio 5.6 milijuna američkih dolara u zbrinjavanje različitih vrsta konvencionalnog oružja u Hrvatskoj. Kolege iz ITF-a također su predstavili plan aktivnosti u 2019. godini koji su nazočni ocijenili ambicioznim i realnim. 

Ravnatelj Debač je u raspravi pohvalio dosadašnji angažman ITF-a koji je od svog osnutka do 2017. godine za različite sastavnice protuminskog djelovanja (najviše humanitarno razminiranje) Hrvatskoj donirao 72 milijuna američkih dolara. Najavio je također da RH očekuje odobrenje 2. zahtjeva za produljenje roka razminiranja na predstojećem 17. sastanku država stranaka Ottawske konvencije (26.-30. studeni 2018.) čime se poslovi humanitarno razminiranja Republike Hrvatske planiraju de facto završiti do kraja 2025. godine. Zaključno, međunarodne partnere Debač je izvijestio o predstojećim institucionalnim promjenama u ustrojstvu hrvatskoga protuminskog sustava (sukladno Zaključku Vlade Republike Hrvatske o Prijedlogu smanjenja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima) izrazivši pritom čvrsto uvjerenje kako će i nakon provedenih promjena hrvatski protuminski sustav ostati vjerodostojan partner i relevantan čimbenik na međunarodnom planu.

Pisane vijesti