Održan 17. sastanak država stranaka Ottawske konvencije

Slika /arhiva/iz_medija/Ured 17MSP.jpg

Konvencija trenutno ima 164 države stranke. 

17. sastanak država stranaka Ottawske konvencije (17MSP) održan je od 26. do 30. studenoga 2018. u Ženevi uz sudjelovanje izaslanstva Republike Hrvatske pod stručnim vodstvom Ureda za razminiranje kao središnjega državnog tijela nadležnog za koordinaciju sustava protuminskog djelovanja. Izaslanstvo su još činili predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), Ministarstva obrane RH (MORH) i Stalne misije RH pri Uredu UN-a u Ženevi. Kao bivša predsjedavajuća i članica Koordinacijskog odbora, Hrvatska je izabrana za jednu od potpredsjednica 17. sastanka.
 
U plenarnom dijelu hrvatsko je izaslanstvo standardno interveniralo na svim ključnim područjima - razminiranju, korištenju zadržanih mina, pomoći osobama stradalima od mina, međunarodnoj suradnji i pomoći, univerzalizaciji, usklađenosti s Konvencijom te financijskoj situaciji. Ovakvim intenzivnim angažmanom zadržali smo dugogodišnji imidž države koja u pravilu ima najviše sadržajnih intervencija na sastancima Konvencije, što se itekako pozitivno percipira među državama i organizacijama budući da se hrvatsko mišljenje i stav o svim krucijalnim pitanjima Konvencije traže i uvažavaju.

Hrvatska je na 17MSP-u službeno završila dvogodišnji mandat koordinatora u Odboru za pomoć osobama stradalima od mina sudjelovanjem u predstavljanju godišnjega tematskog izvješća.Hrvatski je mandat bio više nego uspješan, o čemu svjedoči podatak da je upravo u to vrijeme Europska unija (EU) intenzivirala financijsko ulaganje u komponentu pomoći stradalima u okviru financiranja protuminskog djelovanja. Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda, sudjelovao je pak kao nacionalni stručnjak na dvodnevnom paralelnom programu posvećenom pomoći stradalima od mina. 

Na konferenciji je Mauretanija objavila da je završila razminiranje svoga nacionalnog teritorija postavši 31. država stranka koja je ispunila tu obvezu. Mine su bile postavljene tijekom oružanog sukoba u Zapadnoj Sahari prije 40 godina, a razminiranje 68 četvornih kilometara miniranog prostora trajalo je dvadeset godina. Oman je pak objavio da je završio uništavanje 15 tisuća uskladištenih protupješačkih mina, zadržavši tek manju količinu za potrebe obuke što je dozvoljeno odredbama Konvencije. 

Zaključno, za predsjedavajuću 4. pregledne konferencije Ottawske konvencije (Oslo, kraj studenoga 2019.) potvrđena je Norveška, što je sjajna vijest jer je riječ o državi koja se s punim pravom smatra jednom od predvodnica na području konvencionalnog razoružanja i protuminskog djelovanja. 

 

Pisane vijesti