Objavljen novi Landmine Monitor 2017

Slika /arhiva/iz_medija/Landmine-and-ERW-Casualties-1999–2016.jpg

Drugu godinu za redom raste broj stradalih od mina.

U susret 16. sastanku država stranaka Ottawske konvencije (Beč, 18.-21. prosinca 2017.) u Ženevi je Međunarodna kampanja za zabranu protupješačkih mina (International Campaign to Ban Landmines - ICBL) predstavila novo izdanje Landmine Monitor 2017, vodećega globalnog izvora podataka o protuminskom djelovanju. Među najvažnijim zaključcima navedene publikacije ističu se sljedeći:

Protupješačke mine nastavile su koristiti oružane snage Mjanmara i Sirije, pri čemu obje države i dalje jasno daju do znanja da nemaju namjeru pristupiti Ottawskoj konvenciji.

Zabrinjavajući je porast korištenja protupješačkih mina od strane paravojnih skupina u najmanje devet zemalja, uključujući i države stranke Konvencije poput Afganistana, Iraka, Jemena, Nigerije i Ukrajine. Ovom negativnom trendu najviše je doprinijelo rašireno korištenje improviziranih mina od strane Islamske države (Daesh).

Posve je porazna činjenica da se već drugu godinu za redom bilježi vrlo visok broj stradalih od mina (što uključuje i improvizirane mine, odnosno improvizirane eksplozivne naprave koje detoniraju djelovanjem ljudi čime zapravo spadaju u kategoriju ubojnih sredstava zabranjenih Ottawskom konvencijom). U 2016. godini tako je nastavljen trend rasta stradalih započet snažnim porastom 2015. te je tako 2016. obilježio najveći godišnji broj stradalih od kada je Landmine Monitor započeo sa svojim istraživanjem 1999. godine. Ovim brojkama treba dodati i poražavajući podatak kako je u 2016. zabilježen najviši ikada broj stradale djece. Razlog zašto su mine s pravom zabranjene je i sljedeći - iako konstruirane prvenstveno kao sredstvo djelovanja protiv pripadnika oružanih snaga, od mina i dalje najviše stradavaju civili, njih gotovo 80% (od ukupnog broja žrtava) u 2016.

Što se tiče minskog problema, u 61 državi svijeta postoje minski sumnjiva područja. Ohrabruje činjenica da je Alžir nakon više desetljeća razminirao sva poznata minska polja i riješio minski problem. Najviše nacionalnog teritorija u 2016. razminirali su Afganistan, Hrvatska, Irak i Kambodža, što zajedno čini više od 83% ukupno razminiranih područja u 2016.

Pozitivan trend bilježi financijska podrška protuminskom djelovanju koja je u 2016. porasla u odnosu na prethodnu godinu. Najveći globalni donatori za protuminsko djelovanje su SAD, EU, Japan, Njemačka i Norveška, čiji udio zajedno iznosi 70% ukupnoga financijskog doprinosa.

Kao jedan od najvećih uspjeha Ottawske konvencije obično se navodi broj uništenih mina - do sada su države zajednički uništile više od 53 milijuna komada mina, od čega 2.2 milijuna u 2016. ponajviše zahvaljujući Bjelarus koja je uništila sve zalihe uskladištenih mina.

 

Pisane vijesti