Minski sumnjivo područje u Republici Hrvatskoj ispod 400 četvornih kilometara

Slika /arhiva/iz_medija/400 km2.jpg

Devet županija te 57 gradova i općina još ima minski sumnjiv prostor. 

Na današnji dan minski sumnjiv prostor Republike Hrvatske „spustio“ se ispod 400 četvornih kilometara te iznosi 399,2 četvorna kilometra. Još uvijek se proteže se na području 9 županija, iako su poslovi razminiranja na području Brodsko – posavske županije završeni u cijelosti te se do izdavanja potvrde o cjelokupnom rješavanju minske zagađenosti te županije vrše još samo poslovi geodetske izmjere te završne analize izvršenih poslova. Smanjen je i broj gradova i općina u MSP-u na 57, a nakon što su Vodice također postale grad bez mina!

Pretpostavlja se da je MSP zagađen s cca 38.463 mina i velikim brojem neeksplodiranih ubojnih sredstava, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata. Cjelokupni MSP na teritoriju Republike Hrvatske obilježen je s više od 13.523 oznaka upozorenja na minsku opasnost.

Prvu procjenu miniranosti Republike Hrvatske je sačinio UN 1996. godine koristeći jednostavnu metodologiju proglašenja minski sumnjivog prostora - prošireno područje linije razdvajanja i borbenog djelovanja. UN je procijenio da je «minski opasno područje» u Hrvatskoj oko 13.000 km2 što je predstavljalo četvrtinu ukupnog teritorija RH.

Općim izvidom cjelokupnog prostora Republike Hrvatske, koji je dovršen 2005. godine, preciznije je definiran i obilježen minski sumnjivi prostor u ukupnoj veličini od 1.174 km2.

Zbog povećanih financijskih sredstava, osobito sredstava Europske unije, u HCR-u očekujemo ubrzani tempo razminiranja, no prioritet će, kao i do sada prije svega biti sigurnost građana i pirotehničara. 

Uz uvažavanje uvjeta i karakteristika terena kojega je još potrebno razminirati, a radi se uglavnom o šumama i brdsko – planinskom području - Hrvatska je podnijela zahtjev za produženja roka izvršenja obveza preuzetih Ottawskom konvencijom za narednih 7 godina.


(Preuzeto sa: www.hcr.hr

Pisane vijesti