Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja dobitnica Nobelove nagrade za mir

Slika /arhiva/iz_medija/nukes.jpg

Mir nema alternative.

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - ICAN) dobitnica je Nobelove nagrade za mir u 2017. godini, objavio je danas u Oslu Odbor za dodjelu toga uglednog priznanja. ICAN je dobitnik Nobela za mir "zbog upozoravanja na katastrofalne humanitarne posljedice upotrebe nuklearnog oružja u bilo koje svrhe", kazala je predsjednica norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir Berit Reiss-Andersen. Odluka da se Nobelova nagrada za mir dodijeli ICAN-u trebala bi ohrabriti zemlje s nuklearnim oružjem da razmotre svoj odnos prema nuklearnom razoružanju, dodala je Reiss-Andersen.

ICAN je kao inicijativa začet 2007. i danas okuplja više od 450 organizacija civilnog društva, pojedinaca i članova akademske zajednice u 101 državi. Od svog nastanka dosljedno i angažirano upozorava na opasnost od nuklearnog oružja, jedine vrste oružja masovnog uništenja koje nije bilo zabranjeno sve do ove godine i Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons – TPNW), što je ujedno i najveći uspjeh ove kampanje. Sporazum je usvojen u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku 7. srpnja 2017. od strane 122 članice UN, uz nesudjelovanje devet posjednica nuklearnog oružja te većine članica NATO saveza. Za stupanje sporazuma na snagu potrebno je 50 ratifikacija.

Unatoč podijeljenim mišljenjima oko buduće učinkovitosti Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, činjenica ostaje da je ICAN kao kampanja uspio mobilizirati kritičnu masu za promjenu paradigme vezane uz nuklearno oružje, a usvajanjem međunarodnog instrumenta dodatno je stigmatizirano nuklearno oružje zbog svoje inherentne prirode stvaranja potpunog uništenja. Također, baš kao i u  slučaju zabrane protupješačkih mina i kazetnog streljiva, pokazalo se da suradnja civilnog društva i istomislećih država itekako može utjecati na stvaranje standarda i normi u razoružanju.
 
 
 

Pisane vijesti