Izaslanstvo Saudijske Arabije u posjetu hrvatskom protuminskom sustavu

Slika /arhiva/iz_medija/Flag-Pins-Croatia-Saudi-Arabia.jpg

RH je spremna svojim iskustvom i znanjem pomoći zemljama s minskim problemom.

U prostorijama HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (HCR-CTRO) 29. studenoga 2017. održan je završni sastanak sa izaslanstvom Kraljevine Saudijske Arabije koje boravilo u RH kako bi se informiralo o iskustvima i kapacitetima hrvatskoga protuminskog sustava. Saudijsko izaslanstvo činili su predstavnici Zapovjedništva za inženjeriju, Zapovjedništva za pješaštvo, Zapovjedništva oružanih snaga, Ureda zapovjednika Glavnog stožera te Zapovjedništva mornarice Ministarstva obrane.

U nazočnosti predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) i CTRO-a, saudijskim se gostima obratio v.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Hrvoje Debač kao čelnik nacionalnog tijela zaduženog za koordinaciju protuminskog djelovanja u RH. Istaknuo je kako je hrvatsko znanje na ovom području izuzetno vrijedno jer je direktan rezultat obrambenoga Domovinskog rata te kao takvo verificirano u realnim uvjetima humanitarnog razminiranja i ostalih sastavnica protuminskog djelovanja. Posebno u svjetlu činjenice da dvije države sve bolje surađuju na području obrane i sigurnosti, čemu u prilog govori podatak da smo samo u 2016. godini u Saudijsku Arabiju izvezli naoružanja i vojne opreme u vrijednosti većoj od 78 milijuna eura, smatram kako i na području protuminskog djelovanja, koje takođe zahvaća sigurnosnu komponentu, ima prostora za razvoj suradnje te razmjene znanja i iskustava, poručio je v.d. ravnatelj Debač.

Saudijski sugovornici zaključno su izrazili zahvalnost prezentacijama o mogućnostima hrvatskoga protuminskog sustava održanima u sjedištima HCR-a i CTRO-a te poručili kako su spremni svoj centar, koji je u osnivanju i koji pretendira biti regionalno središte, svakako graditi i na hrvatskim iskustvima.

 

Pisane vijesti