Hrvatska i Jordan partneri u izgradnji svijeta bez mina

Slika /arhiva/iz_medija/IMG-20171219-WA0001.jpg

Prijateljske odnose nužno je osnažiti konkretnim projektima.

Na marginama 16. sastanka država stranaka Ottawske konvencije (Beč, 18. - 21. prosinca 2017.) hrvatsko izaslanstvo susrelo se s izaslanstvom Hašemitske Kraljevine Jordan predvođenim princem Miredom od Jordana i direktorom Nacionalnog centra za razminiranje i rehabilitaciju Mohammadom Breikatom.

V.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Hrvoje Debač zahvalio je tom prigodom princu Miredu i direktoru Breikatu što je upravo Jordan bio prva uopće zemlja-partner uglednoga Međunarodnog simpozija "Protuminsko djelovanje" čije se trinaesto izdanje održalo u travnju 2016. u Biogradu na Moru. Činjenica je to koja samo dodatno potvrđuje izvrsne odnose koje dvije zemlje njeguju na području protuminskog djelovanja i kao takva predstavlja vrijedan temelj za daljnji razvoj i jačanje suradnje. U tom smislu, sugovornici su još jednom istaknuli da će uložiti dodatne napore kako bi se nastavio projekt edukacije sirijskih izbjeglica u Jordanu o minskoj opasnosti, započet i proveden od strane HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (HCR-CTRO) te financiran sredstvima službene razvojne suradnje RH.

Princ Mired od Jordana, kao prominentna osoba u svjetskoj protuminskoj zajednici, obavlja funkciju posebnog izaslanika za univerzalizaciju Ottawske konvencije.

 

Pisane vijesti