Donji Lapac dobio dječje igralište

Slika /arhiva/iz_medija/13.jpg

Protuminsko djelovanje je ključni preduvjet mira i sigurnosti te društvenog razvoja.
 

Zaklada "Hrvatska bez mina" je 15. svibnja 2017. organizirala službeno otvorenje dječjeg igrališta u Općini Donji Lapac. Projekt je realiziran uz podršku Općine i Ličko-senjske županije. Ovo je drugo dječje igralište, nakon Slabinje u Općini Hrvatska Dubica, koje je Zaklada izgradila u okviru svog protuminskog djelovanja.

Na području Općine je oko 200 djece predškolske dobi te 93 učenika koji pohađaju osnovnu školu. Nažalost, Općina nije posjedovala niti jedan adekvatan sportsko-rekreativni prostor za djecu i mlade kao niti jedno dječje igralište. Postavljanjem dječjeg igrališta u okviru prostora Kulturnog doma „Kraljica Katarina“ stvara se društveni sadržaj za djecu i mlade te omogućava igra na otvorenom u sigurnom okruženju što osim učenja kroz igru potiče i razvoj socijalnih vještina.

Općina Donji Lapac je tijekom Domovinskog rata bila okupirana te minirana prema granici s BiH, a na prostoru Općine još uvijek postoji minski sumnjivo područje od 15 četvornih kilometara. Općina kao takva spada u područje od posebne državne skrbi I. skupine te je gospodarski ispod prosjeka razvijenosti u RH.

Na otvorenju igrališta pozdravnim govorima obratili su se župan Ličko-senjske županije Milan Kolić, v.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Vlade RH Hrvoje Debač, v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić, načelnik i zamjenik načelnika Općine Donji Lapac Ilija Obradović i Miro Tomić te predstavnici donatora - Robert Kajušić, predsjednik UO Zaklade, koji je i sam stradao od mine te Marija Breber, upraviteljica Zaklade. Svečanosti je bio nazočan i saborski zastupnik dr. Darko Milinović.

Nazočni gosti u svojim su porukama istaknuli potrebu nastavka suradnje između organizacija civilnog društva i tijela državne i lokalne vlasti u realizaciji sličnih projekata koji su usmjereni stvaranju kvalitetnih uvjeta života, posebno kada je riječ o prostorima od posebne državne skrbi. Pritom nije riječ samo o poslovima humanitarnog razminiranja koji su preduvjet sigurnog života i neometanog razvoja gospodarstva, već i ostalim sastavnicama protuminskog djelovanja kao što su kontinuirana edukacija o minskoj opasnosti, napose djece, i učinkovit sustav pomoći osobama stradalima od mina i kazetnog streljiva.

U tom smislu, aktivnosti Zaklade "Hrvatska bez mina" više su nego dobrodošla nadogradnja uslugama koje korisnicima pružaju državna i lokalna tijela, posebno u dijelu provedbe programa psihosocijalne reintegracije u županijama s minskim problemom.

Ličko-senjska županija još uvijek ima 141 četvornih kilometara minski sumnjivog područja.Pisane vijesti