Direktor ITF-a u nastupnom posjetu Uredu za razminiranje

Slika /arhiva/iz_medija/ITF.jpg

Za uspjeh u protuminskom djelovanju u današnjem svijetu ključna su čvrsta partnerstva. 

Direktor Međunarodne zaklade za unaprjeđenje ljudske sigurnosti (ITF Enhancing Human Security) veleposlanik Tomaž Lovrenčič u srijedu, 3. svibnja 2018. boravio je u nastupnom posjetu Uredu za razminiranje.

Tijekom susreta sa svojim domaćinom, ovlaštenim za obavljanje poslova ravnatelja Ureda Hrvojem Debačem, sugovornici su razmijenili stajališta o aktualnim pitanjima na području protuminskog djelovanja, kako u domaćim i regionalnim tako i u globalnim okvirima. Direktor Lovrenčič naglasio je vrlo dobru međunarodnu suradnju sa sastavnicama hrvatskoga protuminskog sustava te posebno sa Uredom za razminiranje kao središnjim nacionalnim tijelom zaduženim za koordinaciju protuminskog djelovanja i provedbu humanitarno-sigurnosnih konvencija u RH. Ravnatelj Debač je pak istaknuo potrebu osnaživanja suradnje, poglavito što se tiče mogućnosti zajedničkih projekata u trećim zemljama, a u cilju daljnjeg etabliranja hrvatskoga protuminskog sustava na globalnoj razini te pripreme za izlaznu strategiju sustava nakon što završimo razminiranje u Hrvatskoj. 

Zaključno, direktor Lovrenčič izvijestio je o izložbi "Zamislimo sutra bez mina" koja će u prostorijama Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu biti postavljena u povodu 20. obljetnice osnivanja ITF-a. 

Podsjetimo, ITF su 1998. godine osnovale vlade Slovenije i SAD-a s primarnim ciljem pružanja pomoći protuminskim programima zemalja jugoistočne Europe. U tom smislu, ITF, koji je u međuvremenu svoj angažman proširio na gotovo cijeli svjet i stekao ugled relevantne međunarodne organizacije, od svog osnutka do danas u protuminsko djelovanje (najviše u humanitarno razminiranje) u Hrvatskoj uložio je 72 milijuna američkih dolara na čemu smo posebno zahvalni. 

Pisane vijesti