Aktivnosti Ureda za razminiranje tijekom 8. sastanka CCM

Slika /arhiva/iz_medija/42780044990_6bed537d30_o.jpg

Hrvatska se potvrđuje kao jedan od lidera Konvencije. 

Predstavnici Ureda za razminiranje tijekom 8. sastanka CCM (Ženeva, 3. - 5. rujna 2018.) održali su niz bilateralnih sastanaka i susreta s državama i organizacijama na kojima su razmijenili mišljenja o suradnji na području protuminskog djelovanja, razoružanja i kontrole naoružanja.

Između ostalih, razgovarali su s Juanom Carlosom Ruanom, direktorom Jedinice za podršku provedbe Ottawske konvencije na temu 2. zahtjeva za produljenje roka razminiranja RH. Sa Sheilom N. Mweembom, direktoricom Jedinice za podrške provedbe Konvencije o kazetnom streljivu, raspravili su mogućnost novoga stručnog angažmana Hrvatske u okviru Konvencije nakon što smo završili dvogodišnji mandat tematskog koordinatora za uništavanje zaliha kazetnog streljiva. Sa Hectorom Guerrom, novoimenovanim direktorom Međunarodne kampanje za zabranu mina i kazetnog streljiva (International Campaign to Ban Landmines-Cluster Munition Coalition - ICBL-CMC), dogovorili su intenziviranje suradnje na području pomoći stradalima i zagovaranja zabrane korištenja nehumanih oružja. 

Na poziv međunarodnih partnera, Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda, sudjelovao je kao nacionalni stručnjak na panelu Clearing Cluster Munition Remnants 2018: Report launch and discussion on Article 4 implementation, na kojem je održao prezentaciju Cluster munition situation in the Republic of Croatia. Na panelu je uz ravnatelja Debača, govorio i brigadni general Ziad Nasr, direktor Libanonskog centra za razminiranje. 

Ravnatelj Debač, kao tematski koordinator za uništavanje zaliha kazetnog streljiva, također je moderirao panel Stockpile Destruction: CCM Article 3 - Progress and Challenges, na kojem je naglasak stavljen na iskustvo Bocvane koja će uz pomoć Norveške narodne pomoći (Norwegian People's Aid - NPA) uskoro ispuniti obvezu uništenja svih zaliha. 

Zaključno, cijeli 8. sastanak protekao je u svečarskom raspoloženju obiležavanja 10. godišnjice CCM, koja je usvojena u Dublinu u svibnju 2008. te otvorena za potpis u prosincu 2008. u Oslu. To je ujedno bila i prigoda za podsjećanje na povijesnu Prvu preglednu konferenciju CCM (Dubrovnik, rujan 2015.) kojom je Hrvatska predsjedavala, a čiji ključni dokumenti - "Akcijski plan iz Dubrovnika" i "Deklaracija iz Dubrovnika" - usmjeravaju rad i provedbu Konvencije do 2020. godine. 

Pisane vijesti