Afganistan započeo predsjedavanje Ottawskom konvencijom

Slika /arhiva/iz_medija/AfghanistanFlagPicture.jpg

Napori će biti usmjereni univerzalizaciji Konvencije.

Godina u kojoj je Afganistan preuzeo predsjedanje Ottawskom konvencijom – 2018. – započela je više nego uspješno, pristupanjem Šri Lanke i Palestine, čime je broj država stranaka Konvencije porastao na 164.

Suraya Dalil, veleposlanica i stalna predstavnica Afganistana pri Uredu UN-a u Ženevi te predsjednica Ottawske konvencije, održala je u Ženevi prvi sastanak Koordinacijskog odbora Konvencije, na kojem su predstavnici četiri tematska odbora predstavili planove rada u 2018. godini. Ukupno 17 država stranaka sudjeluje u radu tematskih odbora (za implementaciju članka 5.; za usklađenost s normom Konvencije; za pomoć žrtvama mina; za jačanje suradnje i pomoći). Podsjetimo, Hrvatskoj je ponovo potvrđen mandat u Odboru za pomoć žrtvama mina te će ovu funkciju obnašati drugu godinu zaredom.

Veleposlanica Dalil najavila je u toj prigodi univerzalizaciju kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja, s posebnim fokusom na područje srednje Azije u kojoj je niz država još izvan Konvencije. Naglasila je kako će posebnu pažnju posvetiti i ukupnoj provedbi Konvencije, kako bi cilj – svijet bez mina do 2025. godine – unatoč svim izazovima, postao što realniji.

Afganistan je jedna od zemalja s najvećom minskom kontaminacijom, a nacionalni protuminski program jedan je od najvećih i najskupljih na svijetu.

Veleposlanica Dalil također će predsjedavati 17. sastankom država stranaka Ottawske konvencije koji će se održati u Ženevi od 26. do 30. studenoga 2018.
 

Pisane vijesti