15. međunarodni simpozij "Protuminsko djelovanje 2018."

Slika /arhiva/iz_medija/15. simpozij.jpg

Suradnjom i partnerstvom do svijeta bez mina. 

Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski centar za razminiranje i Hrvatski centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. zajednički su organizirali 15. međunarodni simpozij ''Protuminsko djelovanje 2018." koji se održao u Slanom od 9. do 12. travnja 2018. godine, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske. Zemlja-partner ovogodišnjega jubilarnog Simpozija bila je Bosna i Hercegovina.

Uvodni govor održao je Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje dok su pozdravne govore održali: Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, Žaklina Marević, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti, mr.sc. Suvad Džafić, član Komisije za razminiranje Bosne i Hercegovine kao zemlje partnera, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, dr. sc. Filip Dragović, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i dr. sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U svom obraćanju nazočnima, ravnatelj Debač istaknuo je kako petnaest izdanja Simpozija potvrđuju da je riječ o središnjem godišnjem okupljanju stručnjaka, znanstvenika i proizvođača opreme te svih ostalih relevantnih čimbenika u protuminskom djelovanju. Naglasio je da problem s kojim se suočavamo ne poznaje granice i nadilazi kapacitete država da se s njim učinkovito samostalno nose, što pokazuje sve raširenije korištenje improviziranih eksplozivnih naprava (a zapravo improviziranih mina) te s njima povezanih sigurnosnih ugroza poput terorizma. Zajednički koordinirani odgovor nacionalnih protuminskih sustava na ove izazove jasno pokazuje smjer kojim trebamo ići, a to je smjer suradnje i partnerstva, što dokazuje i ovaj Simpozij, rekao je Debač. Osim ravnomjernijeg i bržeg gospodarskog razvoja, krajnji cilj naših napora je omogućiti siguran život svojim građanima i sigurno okruženje našim gostima i posjetiteljima. I baš stoga jer je sigurnost građana najvažnija i dolazi prije svega, novac uložen u protuminsko djelovanje mora biti percipiran kao ulaganje, a ne kao trošak, zaključio je ravnatelj Debač.

Posebno mjesto u obraćanju ravnatelja Debača zauzela je zahvala svim djelatnicima u humanitarnom razminranju koji čine okosnicu sustava, pri čemu su na prvom mjestu naravno hrvatski pirotehničari čijem predanom radu, nesebičnoj hrabrosti i požrtvovnosti uvijek i svagdje odajemo posebno priznanje i počast.

U sklopu svečanog otvaranja Simpozija dodijeljena su posebna priznanja osobama, organizacijama i državama koje su kroz proteklih 15 godina posebno doprinijele razvoju cjelokupnog koncepta Simpozija, rastu njegovog značaja i međunarodnoj prepoznatljivosti. Među ostalima, nagrađene su dosadašnje zemlje-partneri Simpozija Jordan, Kolumbija i Norveška, organizacije i institucije poput Norveške narodne pomoći, Regionalnog centra za podvodno razminiranje i Ženevskoga međunarodnog centra za humanitarno razminiranje, tvrtke DOK-ING te pojedinci poput uglednoga američkog profesora Kennetha R. Rutherforda, utemeljitelja i direktora Centra za međunarodnu stabilizaciju i oporavak pri Sveučilištu James Madison u Harrisonburgu.

Pisane vijesti