Regionalni tečaj za više rukovoditelje u protuminskom djelovanju i uklanjanju eksplozivnih ostataka rata, 20. ožujka - 7. travnja 2017.

Slika /arhiva/files/OpeningPPslide.jpg

Potvrda izvrsne suradnje američkih i hrvatskih partnera.

Centar za međunarodnu stabilizaciju i oporavak (Centre for International Stabilization and Recovery – CISR) u suradnji sa Školom za poslovanje (College of Businesss) Sveučilišta James Madison već nekoliko godina provodi programe edukacije za rukovoditelje u sustavu protuminskog djelovanja. „Regionalni tečaj za više rukovoditelje u protuminskom djelovanju i uklanjanju eksplozivnih ostataka rata“ integrira najnovija postignuća na području poslovnog upravljanja s praktičnim znanjima i iskustvima djelatnika u protuminskom djelovanju i uklanjanju eksplozivnih ostataka rata (EOR). Krajnji cilj ovog programa je stvoriti uvjete da upravljački segment u nacionalnim protuminskim sustavima ovlada dodatnim vještinama potrebnim za uspješniji i učinkovitiji rad odnosno upravljanje svojim sustavima.

Regionalni tečaj (Senior Managers' Course – SMC) je utemeljen 2004. kada je UNDP CISR-u odobrio ugovor za provedbu specijalizirane obuke na području protuminskog djelovanja i zbrinjavanja EOR. Do sada je organizirano deset tečajeva diljem svijeta kroz koje je prošlo gotovo 250 viših rukovoditelja iz 41 države. Od 2010. State Department preuzeo je financiranje SMC-a, pri čemu je program proširen tematikom uništavanja viškova konvencionalnog naoružanja, kontrole malog i lakog oružja i ostalih sigurnosnih izazova u kontekstu post-konfliktnog oporavka.

Od deset održanih tečajeva, dva su do sada bila regionalna – 2014. u Tadžikistanu za područje Srednje Azije te 2015. u Vijetnamu za područje JI Azije.

Partneri američke strane u organizaciji SMC 2017. su Ured za razminiranje, Hrvatski centar za razminiranje i Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. a mjesto održavanja obuke je Biograd na Moru. Na tečaj su pozvani stručnjaci iz sljedećih zemalja: Albanije, Armenije, Azerbajdžana, BiH, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Gruzije, Hrvatske, Kolumbije, Kosova, Makedonije, Moldove, Srbije, Turske i Ukrajine.
 
Za hrvatski protuminski sustav i sve njegove sudionike suradnja s uglednim američkim partnerima i organizacija ovako važnog programa obuke u Republici Hrvatskoj dodatna je potvrda naše kvalitete i mjesta koje s pravom zauzimamo u međunarodnim okvirima.

Dokumenti