13. Međunarodni simpozij i sajam opreme "Protuminsko djelovanje 2016."

Slika /slike/Razminiranje opće fotke/stroj.jpg

Ured za razminiranje Vlade RH, Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (HCR-CTRO) već tradicionalno zajednički organiziraju 13. međunarodni simpozij i sajam opreme „Protuminsko djelovanje 2016.“, koji će se održati u Biogradu, od 26. do 29. travnja 2016. godine.

Kao i svih dosadašnjih godina, skup je zamišljen kao praktična i otvorena platforma za razmjenu teorijskih spoznaja i znanstvenih iskustava na području protuminskog djelovanja. Namjera organizatora je ponuditi stručnjacima, znanstvenicima i zainteresiranoj javnosti priliku da problematiziraju naučene lekcije i kroz interaktivni pristup temama potaknu proces promišljanja primjenjivih rješenja u jednom izuzetno dinamičnom području kao što je protuminsko djelovanje.
 
U dobroj tradiciji našeg Simpozija kao krovnoga svjetskog skupa u problematici protuminskog djelovanja, osigurali smo preduvjete za razmatranje svih sastavnica ove globalno važne teme. Sudionici će stoga osim uvida u razvoj i primjenu novih tehnologija, opreme i metoda, kao i kroz izlaganje i prezentaciju opreme, imati priliku upoznati se s jednako značajnim, i što je još važnije, komplementarnim područjima kao što su programi socio-ekonomske rehabilitacije i reintegracije osoba stradalih od mina i kazetnog streljiva, kojima je krajnji cilj potpuna integracija tih ljudi u svoje zajednice kao punopravnih i jednako vrijednih članova. Riječi će naravno biti i o trendovima na području edukacije o minskoj opasnosti, koja je zapravo ključna stavka u sprječavanju da do stradavanja uopće dođe.

 

S obzirom da smo itekako svjesni činjenice kako je u jednom ovako propulzivnom području nužno držati korak sa svjetskim trendovima, uveli smo dodatni praktični dan u program Simpozija u kojem će na radilištu razminiranja biti prikazane metode i postupci razminiranja, kontrola kvalitete te oprema i sredstva koja se mogu koristiti za pronalazak MES-a i NUS-a. Pokaznu vježbu pak iskoristit ćemo za prikaz najnovijih tehnologija koje nude projekti TIRAMISU i D-BOX, kao i novosti koje donosi suvremeni razvoj na području robotike.
 
Zaključno, već šestu godinu za redom na Simpoziju će se paralelno održavati i radionica Međunarodnoga naprednog robotičkog programa IARP HUDEM 2016.


Tematska područja 13. Simpozija:

  • Problem zagađenosti eksplozivnim ostacima rata - svjetska iskustva
  • Nove tehnologije u protuminskom djelovanju
  • Edukacija o opasnostima od mina i pomoć minskim žrtvama
  • Rizici i sigurnost pri izvođenju radova razminiranja
  • Suradnja i prijenos znanja između centara za protuminsko djelovanje 


Vizni sustav RH

Sve informacije o viznom sustavu RH za sudionike kojima je potrebna viza za ulazak u RH dostupne su ovdje.
 

Dokumenti